A TeenSTAR-t a ’80-as évek elején dr. Hanna Klaus, osztrák nőgyógyász vezetésével egy kisebb csapat fejlesztette. Hanna Klaus 1928-ban Bécsben született, később az USÁ-ban tanult és dolgozott. 1961 és ’68 között Pakisztánban és Bangladeshben gyógyította a női betegségeket. 

Amerikába visszatérve a természetes fogamzásszabályozás hátterét kutatta. 

Munkája során sok terhes fiatal lánnyal beszélgetett, így kiderült, mennyire keveset tudtak a lányok saját biológiájukról, termékenységükről és a párkapcsolatokról. Ez adta az inspirációt, hogy kifejlesszen egy kifejezetten fiataloknak szóló programot, melynek során ismereteket kaphatnak önmaguk működéséről, a serdülőkori változásokról, a szerelem testi-lelki vonatkozásairól. 

A TeenSTAR jelenleg minden földrészen, a világ 36 országában van jelen. Az országos központok kapcsolatot ápolnak a nemzetközi szervezettel, a programot a kor követelményeinek megfelelően folyamatosan továbbfejlesztik. A nemzetközi TeenSTAR közösség vezetője jelenleg dr. med. Pilar Virgil nőgyógyász, a chilei Nőgyógyászati és Szülészeti Társaság tagja. Több, mint 100 tudományos cikk szerzője, elsősorban a fiatal- és felnőttkori női és férfi szexualitás endokrinológiájában folytat kutatásokat.

A TeenSTAR Magyarországon az ERGO Európai Regionális Szervezet 2016 óta egy EU-projekt keretében, német-osztrák-szlovák román-magyar együttműködésben dolgozik a program elterjesztésén. A Magyarországi TeenSTAR Egyesület 2019-ben alakult, már több TeenSTAR program zajlik az országban.A program híre lassan itthon is terjed, a Kossuth Rádió népszerű műsora, a “Vendég a háznál” külön adást is készített róla.