Skip to content

Iskolákban

Iskolai környezetben azért ideális a TeenSTAR tanfolyam, mert minden olyan témát érint, ami a serdülők életében előfordulhat, amiről fontos lenne velük beszélgetni.

Önmaguk és a másik elfogadása, testük működése, a média és az online tér befolyása, drog-, dohányzás-, alkohol-, és pornóprevenció, jövőkép és pályaválasztás, szülőkkel való kapcsolat, barátság, szerelem, szexualitás, nagyobbaknak fogamzásszabályozás, családkép… Ezekhez mind külön-külön szervezhetné meg a pedagógus a preventív foglalkozásokat, kereshetné meg a megfelelő előadókat.

A másfél órás találkozókat be lehet építeni a tanmenetbe, kéthetenként, havonként például egy-egy osztályfőnöki és erkölcstan vagy hittan óra összevonásával.

Amennyiben erre nincs lehetőség, úgy a tömbösített, workshop alkalmakkal érdemes az ünnepek előtti „lazább” iskolai napokat, a projekt napokat, esetleg a szombati tanítási napokat kicsit pihentetőbbé, de a diákok számára mégis hasznossá, érdekessé varázsolni.

Iskolán kívül

A program rugalmasan alkalmazkodik korosztályokhoz, lehetőségekhez, helyszínekhez, időpontokhoz.  

A legkülönbözőbb csoportoknak, önálló szerveződéseknek is tartunk kurzusokat: Akár baráti társaság gyerekeinek, edzéstársaknak, osztálytársaknak, akik érdeklődnek és megkeresnek minket.

Együttműködés a szülőkkel

A szülők az elsődleges nevelői gyermeküknek, mi támogatást, segítséget szeretnénk nyújtani a gyermeknevelés nehézségeiben, a kamaszokkal való kapcsolat megerősítésében.

Először egy bemutatkozó találkozó keretében a tanfolyam tematikáját, pedagógiáját, értékeit, módszereit ismertetjük meg a szülőkkel.

A gyermek, ill. fiatalkorú kizárólag szülői beleegyezéssel vehet részt a programban.

A gyermekekkel zajló munka során még további 1-2 alkalommal szervezünk szülői találkozókat, amiken mi és a szülők megosztjuk tapasztalatainkat, és együtt keresünk megoldásokat a felmerülő problémákra.

A szülő-gyermek párbeszéd és kapcsolat megerősítése érdekében a program során többször kapnak olyan feladatot is a gyerekek, amiket a szülők, nagyszülők bevonásával kell megoldaniuk.

Szervezési tudnivalók

Az érdeklődő megkeresésekre minden esetben 1-2 napon belül válaszolunk. 

A TeenSTAR kurzus nem feltétlenül kell, hogy az iskola évhez igazodjon, bármikor el lehet kezdeni. A helyi igényeknek, lehetőségeknek megfelelően, minden esetben közösen egyeztetjük a kurzus időpontjait és helyszínét.

Amennyiben a hosszú időszak nem kivitelezhető, tömbösítve is meg lehet szervezni a TeenSTAR programot. 8-10 hónap alatt, 3-4 alkalommal, egy-egy 4-5 órás foglalkozást tartunk meg.

A kurzus ideális esetben 20×90 perc, mely fél-, egy éven át tart, de elképzelhető a két éven is átívelő program. Célunk, hogy hosszabb ideig kísérjük a fiatalokat, segítsük őket a fejlődésben, kérdéseik megválaszolásában.

A program részeként két-három találkozási alkalmat kínálunk fel a szülőknek/ tanároknak is.

Az iskolában kéthetente vagy havonta két-három tanítási órában találkozunk a diákokkal, többnyire 10-15 fős, koedukált csoportokat kialakítva, hogy a foglalkozás valóban meghitt, családias és interaktív lehessen.

A résztvevők közel azonos kora a csoport kialakításánál fontos, hogy alkalmazkodni tudjunk a fiatalok fejlettségéhez, aktuális pszichológiai érettségéhez.

A téma és a csoport összetételének függvényében egy vagy két előadó is foglalkozik a fiatalokkal. A fiúk és a lányok ugyan együtt vesznek részt egy-egy foglalkozási egységen, de néhány téma során nemenként bontott csoportokban beszélgetünk. A termékenység témában fontosnak tartjuk, hogy a fiúkkal és a lányokkal velük azonos nemű oktató is beszélgessen.

Iskolán kívül általában délutáni vagy szombati foglalkozást szervezünk, melynek időtartama szintén másfél – két óra.

A kurzus részvételi díja az alkalmak és a résztvevők számától függően kerül megállapításra.