Skip to content

Munkatársképzés és pedagógus továbbképzés Szombathelyen, ősztől

TeenSTAR oktatóképzés, 60 pontos akkreditált pedagógus-továbbképzés indul Szombathelyen a TeenSTAR Magyarország Egyesület, a Martineum Felnőttképző Akadémia és a Szent Márton Társaság Támogatásáért Alapítvány szervezésében.

A köznevelési törvény értelmében külsős szakemberek nem tarthatnak szexuális neveléssel kapcsolatos foglalkozásokat az iskolákban, pedig a barátság, szerelem, szexualitás kérdései nagyon erősen foglalkoztatják a serdülőket. Sokszor a családokban is tabu témák ezek, így ismereteiket leginkább a médiából, internetről és a kortársaktól szerzik, ezáltal nem megfelelő tartalmú, nem koruknak és érettségüknek megfelelő válaszokat kapnak.

A TeenSTAR nemzetközi személyiségfejlesztő és szexuálpedagógiai program ebben próbál segíteni, fiatalokkal beszélgetünk sokféle témáról: generációk, média, személyiségfejlődés, testünk működése, barátság, szerelem, a nemi egyesülés jelentősége, fogamzásgátlás, döntések, együttjárás, stb. A program több mint 30 éve, több mint 30 országban működik, 2019. szeptemberétől már itthon is elérhető.

Egyesületünk szeretne minél több pedagógus és iskolában dolgozó szakember (lelkész, pszichológus, védőnő) számára képzést nyújtani, hogy általuk lehetősége nyíljon a fiataloknak elsajátítani a kritikus látásmódot, és hiteles forrásból tudást szerezni.

Az oktatóképzés végére a jelentkezők olyan tudást, szemléletet, élménypedagógiai módszereket és óravázlatokat kapnak, melyek segítségével könnyebben tudják megközelíteni a fiatalokat, gondolkodásra sarkallni és az értékek felé terelni őket.

A képzésen kapott tudást kurzus formájában be lehet építeni az iskola órarendjébe, – erre már van jó tapasztalat-, vagy a megszerzett kompetenciával a saját szakóráikon, osztályfőnöki órákon, osztálykirándulásokon, egyéb találkozásokon a pedagógus képes lesz naprakészen, felelősségteljesen beszélgetni a diákokkal ezekről az életre szóló kérdésekről, segítve szexuális nevelésüket és kultúrájukat.

A TeenSTAR kurzust elsősorban a felső tagozatos és a középiskolai korosztálynak ajánljuk, de fiatal felnőtteknek is tartottunk már foglalkozást.

 • A TeenStar célja, hogy a fiatalok
  • · önmagukat és egymást is különlegesnek és értékesnek tartsák
  • · megértsék a fejlődési folyamatot, amin átmennek
  • · pozitív viszonyban legyenek a saját testükkel
  • · értékeljék a termékenységüket
  • · képesek legyen barátságokat kialakítani
  • · kritikusan tudják értékelni a médiából érkező üzeneteket
  • · reflektálni tudjanak a szexuális viselkedésükre és az életcéljaikra
  • · koruknak megfelelően és kulturáltan tudjanak beszélni a szexualitásról
  • · elámuljanak az élet csodáján
  • · felelősségteljesen viszonyuljanak a szexualitáshoz
  • · tisztelettel viszonyuljanak a másik emberhez
  • · értéket tudjanak látni a házasságban és a családban
  • · mélyüljön önismeretük.


A TeenSTAR az ember személyiségét és szexualitását a biológiából, a testből kiindulva holisztikusan szemléli. Interaktív módon segíti a kamaszokat a tudatos fejlődésben és felnőtté válásban, speciálisan a korosztály igényeire, kulturális hátterére és érdeklődésére egyedileg kidolgozva.

A képzés címe: „Serdülők szexuális nevelését és személyiségfejlődését támogató program pedagógusoknak és magánszemélyeknek”

Felnőttképzési nyilvántartási száma: B/2023/001044, Pedagógusi akkreditáció engedély száma: A/13070/2023

Akkreditációs órák száma: 60

Oktatók: Sótonyiné Prevoz Cecília, Király Zsuzsanna, Tóthné Prevoz Tünde, Miklósi Balázs, Lukács József, Helga Sebernik

A képzés szakképesítést és szakképzettséget nem ad, munkakör betöltésére nem jogosít.

A képzést – az azonos tartalmú részei és oktatói miatt – pedagógusoknak és magánszemélyeknek egyszerre tartjuk.

A 6 napos, 60 órás képzés pontos ideje:

2024.10.11-12. (péntek, szombat)
2024.11.29-30. (péntek, szombat)
2025.01.24-25.(péntek, szombat)
Időbeosztás: péntek 10-19 óra, szombat 9-18 óra

Képzés helye: Martineum Felnőttképző Akadémia, 9700 Szombathely, Karmelita u.1.

Képzés ára: 35.000 Ft

Mivel a TeenSTAR tanfolyam egy részét csak férfi oktató tarthatja, ezért nagy szükség van férfi jelentkezőkre, így egy férfi és egy nő (férj-feleség vagy kollégák) közös jelentkezése esetén a képzési díj 30-30.000 Ft. Kérjük ezt külön jelezni a jelentkezési lapon, a megjegyzés rovatban!

Jelentkezési határidő: 2024. szeptember 15.

További információ és jelentkezés:

Kissné Takács Eszter, takacs.eszter@martineum.hu; +36 30 845 76 12

A program megvalósulását a Nemzeti Együttműködési Alap támogatja.