Skip to content

TeenSTAR eredete

Dr. Hanna Klaus 1928-ban Bécsben született. Miután  családjával az USÁ-ba emigrált, ott szülész-nőgyógyász diplomát szerzett. 1961-68 között Pakisztán és Bangladesh kórházaiban dolgozva találkozott először a mélyszegénységben élő gyermekanyákkal. Sokat beszélgetett velük és rájött, hogy a korán elkezdett szexuális élet a legtöbb esetben megelőzhető lett volna. Ez adta az inspirációt, hogy kifejlesszen egy kifejezetten fiataloknak szóló programot, melynek során ismereteket kaphatnak önmaguk működéséről, a serdülőkori változásokról, a szerelem testi-lelki vonatkozásairól.

Az USA-ba visszatérve, a 80-as években egy kisebb szakértői csapattal kidolgozta a TeenSTAR alapjait, amelyet a lányok után fiúk számára is elérhetővé tettek több korosztályban. A program egyre népszerűbb lett és egyre szélesebb körben vált elérhetővé már nem csak az amerikai kontinensen, de Európában és a többi földrészen is. Mára már a világ 36 országában van jelen.

dr. Hanna Klaus, TeenSTAR alapító

TeenSTAR a világban

Az országos központok kapcsolatot ápolnak a nemzetközi szervezettel. A programot a kor követelményeinek megfelelően folyamatosan fejlesztik, a helyi etnikai és szociális helyzethez igazítják, miközben a pedagógiája és szemlélete változatlan marad.

A nemzetközi TeenSTAR közösség vezetője jelenleg dr. med. Pilar Virgil nőgyógyász, a Chilei Nőgyógyászati és Szülészeti Társaság tagja, a fiatal- és felnőttkori női- és férfi szexualitás és endokrinológia szakértője.

dr. Pilar Vigil

TeenSTAR Magyarországon

Az ERGO/ Európai Regionális Szervezet 2016 óta egy EU-projekt keretében, német-osztrák-szlovák-román-magyar együttműködésben dolgozik a program elterjesztésén. A TeenSTAR Magyarország Egyesület 2019-ben alakult. Országszerte több TeenSTAR program zajlik iskolákban, közösségekben.